Eller snarare, vad är Lchf och vad har jag lärt mig av min kost-omläggning hittills? Kanske är det någon som läser här som inte vet vad lchf är, eller så kanske ni undrar mer exakt hur jag äter. Osv. Man kan ju kolla i min matdagbok om man vill se lite alternativ för det.
Lchf = Low carb/ High fat.
Det låter enkelt och bra. Men det var inte så enkelt som jag trodde från början. Jag trodde att det var inget problem att käka häften grönsaker och hälften kött och sedan massa sås och ost på. Och jag trodde också att grädde och creme fraiche är fantastiskt bra! Men jag har nu ägnat de senaste veckorna åt att titta på föreläsningar, läsa böcker om ämnet och läsa nästan allt jag kan komma på om biverkningar, och annat och även kosten och viktnedgången hur den fungerar osv osv. Och jag har fått ihop en grunduppfattning.
1. Det första jag inte visste eller tänkte på var att många köttsorter innehåller en lagom mängd fett / protein kombination. Så det kan räcka att äta enbart feta köttbitar. Mindre feta köttbitar kan man ha smör eller något annat som är hög fetthalt i.
2. Det andra jag inte visste var hur fruktansvärt lätt det är att äta förmycket kolhydrater. Något bär här och där skenar lätt iväg, och samma med grönsaker och sådant. Om man käkar det så gör man det nästan på egen risk. Det klättrar fort i kolhydrater.
3. Det tredje är att kaffe och ägg har kolhydrater i sig också, och att även om ägg är bra så får man i sig lite kolhydrater från det. Rent kött är helt enkelt bäst för att gå ned i vikt.
4. Jag har också insett att många lchf recept på nätet är lite väl "snälla" med kolhydraterna. Att kanske är alla dessa recept bäst lämpade för människor som redan gått ned i vikt. Och medan man går ned i vikt så skall man kanske försöka vara väldigt strikt och se till så att man får ca 70 - 75 % fett och 20% protein och 5% kolhydrater. Detta är taget från Sten Sture Skaldeman, (SSS).
5. Att man inte skall äta för lite fett, och absolut inte för mycket! Man måste matcha sitt behov, hitta det inom sig. Äter man för mycket så lever kroppen på det fettet man stoppat i sig och inte på kroppens reserver. Äter man för lite så tror kroppen att man svälter och då sparar den på fettet.
6. Jag har givetvis också lärt mig att fett och kolesterol inte alls är farligt, det finns inga bevis för det i alla fall.
Så - om man skall äta lchf för att tappa rejäla mängder med vikt så kanske man skall undvika allt utom feta köttbitar och smör, eller några av de alternativ som SSS nämner i sin bok "ät dig ned i vikt". Boken är bra, även om den är tjatig, och innehåller en del intressanta avsnitt.
Jag kan förstå att man vill gärna äta grönsaker, och även feta mjölkprodukter och en del ost typ feta ost osv. Men jag tror att skall man ned i vikt så skall man ned så nära nollan i kolhydrater som möjligt.
Sedan har jag också förstått att de flesta som slutar efter att ha börjat med lchf slutar i tredje veckan. Det är som en slags osynlig gräns. Och innan detta så har de vanligtvis gått ned kanske en fem kilo första veckan, och haft alla besvär man har när kroppen vänjer sig färdigt, och sedan... så stannar ofta viktnedgången eller det går mycket långsammare ett tag. Och då börjar man oroa sig och experimentera med kosten. Och kanske så fuskar man, och då så går man inte upp direkt första dagen och då tror man, åh det gick bra så då kanske man fuskar igen, och sedan så har man gått upp 2,5 kg nästa dag igen! Och så slutar man för man tappar modet. SSS hävdar att det är då man skall bita ihop och bara fortsätta, det är bara vatten kroppen samlat på sig så fort.
Viktnedgången sätter igång på allvar efter ett litet tag då fettförbränningen kommit igång ordentligt. Och ibland så kan man stå stilla även om det händer saker med kroppen. Och sedan så kommer ett ras plötsligt efter det.
Detta är vad jag har lärt mig. Om jag har fel får Ni gärna rätta mig. //Mandy
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 Response to "Hur äter man Lchf?"
Skicka en kommentar